Eklem İltihabı
Eklem İltihabı, eklem iltihabı ne demek, eklem iltihabı nedir. Eklem İltihabı yani romatoid artrit hakkında merak ettiğiniz herşey makalede yer almaktadır.
Eklem İltihabı hakkında bilgi amaçlı yazılmış makale. Eklem İltihabı makalesinde eklem iltihabı hastalığı hakkında merak ettiğiniz herşeyi bulabilirsiniz.
Eklem İltihabı Nedir ?
Eklem iltihabı, bir romatizmal hastalık olarak karşımıza çıkar ve genelde bayanlarda, erkeklere oranla daha çok görülür. Eklem iltihabı (Romatoid Artrit), sebebi henüz net olarak açıklanmasa da genetik faktörler hastalığın kişilerde oluşmasına neden olarak gösterilmiştir. Eklem iltihabı, Kalıcı hareket noksanlıklarından, eklem ağrılarına. Bazen de geçici kasılmalardan, git gide şiddetini arttıran rahatsızlıklara varan oldukça değişkenlik gösteren bir hastalık türüdür.
Eklem iltihabı, tıp içerisinde ”artrit” halk arasında romatizma, nedenleride kendisi gibi farklılık gösteren, tam anlamıyla açıklık kazanılmamış hastalıktır. Bu hastalığın kendi içerisinde çeşitli türleri var ve her türünün de başka özellikleri bulunmaktadır. Her yaş grubunda görülmesi mümkün olan eklem iltihabı hastalığı çoğunlukla ılıman olan bölgelerde yaşayan kişiler de görülmektedir.
Kişinin durumuna göre hastalık ağır veya hafif olarak oluşabilir. Genelde hafif olanı kişilerde tek bir eklemde görülürken, ağır olanı ise kişilerde pek çok eklemi birden kaplayabilir. Aynı zamanda hastalığın tedavisi geç kalındığında veya aksatıldığında eklemlerde zaman içerisinde bozulmalar oluşabilir.
Eklem İltihabı Nedenleri ?
Nedenleri kesin olarak bilinen bir hastalık değildir. Ancak nedenlerden birisi olarak bağışıklık sisteminde oluşan hücrelerin savaşa uğraması halinde. Bu hücreleri yok eden etkenler, hastalığın oluşumunda birinci neden olarak görülür. Bunun dışında ise bir takım moleküllerin eklem iltihabı olan hastalar da diğer kişilere oranla daha çok görülmesi. Hastalığın bir genetik faktörden dolayı ortaya çıktığının tanısını koymaktadır.
Eğer eklemlerde oluşan iltihaplanma bir darbe sonucunda görülmüş ise bu iltihaplanmaya ‘’travmatik artrit’’ adı verilir. Genelde diz veya bilek üzerine düşme sonrasında bölgede oluşmuş incinmelerden dolayı kaynaklanır. Ayak bileği, el bileği ve diz hastalığın en fazla görüldüğü alanlardır. Yaralanmalardan 1-2 saat sonra hasar oluşan eklem de iltihaplanmalar oluşur, ilk belirtileri ağrı ve görülen şişliklerdir. Bunun dışında incinme sonrası tedaviye geçilmeden önce hastaya röntgen çekilir. Eğer röntgende kırık, çıkık görülmemiş ise hastaya bandaj sarılır ve ağrının dinmesi için çeşitli ağrı kesiciler verilir.
Eklem iltihablanmalarında ”septik artrit” ismi verilen ve mikropların neden olduğu iltihaplanmalar, enfeksiyonlanma sonucunda kan yoluyla kişiye ulaşır. Genelde bu eklem iltihabı diz bölgesinde çok sık görülmesine rağmen, büyük eklemlerde de görülme ihtimali çok fazladır. Bu hastalık hem yaşlılarda hem de çocuklarda görülebilir. Ancak diğer eklem iltihaplarına göre görülme sıklığı çok azdır.
Eklem İltihabı Belirtileri ?
Eklem iltihabının belirtileri, genel olarak eklemlerde hareket kısıtlanması ve ciddi derece de ağrı oluşmasıdır. Aynı zamanda ağrıdan kaynaklanan kasılmalar ile sertleşmeler meydana gelir ve kişi bir müddet kıpırdayamaz. Hastalığın evresi ilerleme gösterdikçe kişide deformasyonlar oluşabilir. Görülen bu deformasyonlar parmaklarda, kemikli bölgelerde ve osteoartritte de daha çok görülür. Hastalığın ilk belirtisi olan ağrı ve şişmeler genelde kişilerde sabahları daha çok görülür ve git gide şiddetinde azalmalar oluşur.
Hastalığın ilk evrelerinde henüz eklem iltihaplanması teşhisi koyulmadan önce kişilerde ilk evvel ateş, iştahsızlık, damar sertliği ve yorgunluk başladığı gözlenmiştir. Ardından romatizmal sorunlar kendini belli ederek kişinin yaşamını zorlaştırır. Öncelikle eklem yerlerinde oluşan ağrılar ve hastalığın görüldüğü bölgede zaman içerisinde oluşan şişmeler hastalığın ilk komplikasyonlarıdır.
Aynı zaman da bu belirtiler başka hastalıkların da habercisi olacağı için doktor kontrolü çok önemlidir. Plörezi, akciğer tutulması ve göğüs ağrısı hastalığın bir diğer belirtileridir.